domácí pekárna Sana Smart Bread Maker Basic

Teflón alebo nerez

Vieme, ktorý materiál je do kuchyne lepší

Teflón a nerez. Dva veľké kuchynské hity, ktoré pozná takmer každý. Kým ale nerez je už dlhé roky stálicou medzi najlepšími materiálmi vhodnými do kuchyne, teflón zažil pred niekoľkými rokmi boom, ktorý potom u množstva ľudí vystriedalo vytriezvenie. Spôsobili ho vedecké výskumy, ktoré preukázali, že teflón môže byť zdraviu škodlivý. domaca pekarnia Sana Smart Bread Maker

Obsahuje několik karcinogenních látek


Na možnú škodlivosť teflónu ukazuje už jeho chemický názov - polytetrafluorethylen. Vyplýva z neho, že v teflónu je okrem iného fluór. Teda prvok, ktorý je všeobecne známy ako toxický. A pri výrobe teflónu sa používajú aj ďalšie toxické látky. Napríklad kyselina perfluóroktánová, ktorá zvyšuje riziko rakoviny.

Čoskoro sa preto objavila otázka, či teflón je alebo nie je bezpečný. Výrobcovia tvrdia, že je. Podľa nich sa toxické látky z teflónu sa uvoľňujú pri 370 ° C. Takých teplôt sa ale bežne pri varení nedosahuje.

Stačí 4 minúty vyprážania


Lenže podľa niektorých výskumov sa škodlivé látky uvoľňujú oveľa skôr - už pri 260 ° C. A tejto teploty môžete dosiahnuť už po 4 minútach vyprážania. Navyše teflón ľahko poškriabete. A riziko, že sa potom pri varení škodlivé látky uvoľní do jedla, tým pádom rastie.

Teflónové riadu by ste preto mali používať len na rýchle varenie a mali by ste pritom mať len pomôcky, ktoré teflónový povrch nepoškodia. Ak je teflónový povrch poškodený, mali by ste riad radšej rovno vyhodiť. Aj preto sa od používania teflónového riadu postupne upúšťa.

Nerez: výhody teflónu bez zdravotného nebezpečenstva


Napriek tomu u nerezového riadu sa s podobnými zdravotnými rizikami nestretnete. Pritom ale dokáže ponúknuť podobné výhody ako teflón.

  • Výborne vodí teplo,
  • pri bežných (nižších) teplotách je nepriľnavý
  • a výborne odoláva poškodeniu.

Musíte ale vyberať kvalitný riad. U nekvalitného nerezu sa totiž nielen môže pripiecť mäso, ale jedlo tiež stráca vitamíny.

Základom je nízkoteplotné pečenie


V pekárňach Sana preto nájdete kvalitnú potravinársku nerez, ktorá sa používa vrátane uplatnenie v gastronómii, zdravotníctve a samozrejme tiež v potravinárskom priemysle. Vďaka nízkoteplotnému pečeniu sa tiež nemusíte báť pripečeniu pripravovaného jedla. A to aj bez vymazávania! dom%C3%A1c%C3%AD pek%C3%A1rna Sana Smart Bread Maker Basic Aj keď dávame v pekárňach Sana prednosť kvalitnému nerez povrchu, nájdete u nás aj variant pekárne Sana s teflónovou nádobou (varianta Basic). Vďaka nízkoteplotnému pečenie totiž nehrozí prekročenie nebezpečných hraníc. Možnosť, že sa škodlivé látky uvoľní, je tak úplne minimálna.

NEREZ TEFLÓN
+ Vysoká odolnosť + Nepriľnavý povrch
+ Neškodí zdraviu + Ľahké čistenie
+ Dlho udrží teplotu jedla - Hrozí poškriabanie povrchu (je potrebné používať špeciálne pomôcky)
- Pri vysokých teplotách hrozí pripečení jedla a strata vitamínov - Pri teplotách nad 260 ° C sa môžu uvoľňovať škodlivé látky