Recepty

Jogurt - videorecept

Jogurt je zaradený medzi jednu z tzv. superpotravín. Obsahuje pre telo dôležité baktérie, vápnik a vitamín D. U domácej prípravy si ostrážite kvalitu jogurtu a bude tiež lacnejší.

Spôsob prípravy

Ohriate mlieko (na 45 ° C) zmiešajte so 3-4 lyžicami čerstvého jogurtu. Poriadne premiešajte. Nalejte do vopred sterilizovaných pohárov. Zo Sana pekárne vyberte nádobu a vložte do nej poháre.

Nastavte fermentačný program 6 na 8 hodín a teplotu 42 °C. Po 3 hodinách skontrolujte priebeh. Potom ideálne znovu po 2 hodinách. Že je jogurt hotový poznáte podľa hustoty a typickej vône jogurtu.

Pred konzumáciou jogurt dajte na 12 hodín do chladničky, kde sa ukončí fermentačný proces. Jogurt skonzumujte do 5 dní.

Čo budeme potrebovať?

  • 1 liter plnotučného pasterizovaného mlieka
  • 3-4 lyžice čerstvého jogurtu
  • sterilizované poháre (cca 5 minút v horúcej vode)

Pečený čaj - videorecept

Vložte všetky suroviny do nádoby s usadenými hnetačami, zatvorte pekáreň a zvoľte program č.5. Pri príprave pečeného čaju potrebujete len dve fázy z troch. V prvej fáze nastavte 15 minút, teplotu 180 ° C a vypnite miešanie. V druhej fáze 40 minút, 180 ° C a miešanie č.1. Tretej fáze deaktivujte (nastavením OFF).

Po ukončení programu naplňte čajom zaváracie poháre, naskrutkujte viečka a otočte hore dnom na min. 5 minút. Viečko sa zatiahne a pečený čaj môžete v chlade a tme skladovať aj dlhšie ako rok.

Použitie pečeného čaju: Dajte niekoľko lyžičiek pečeného čaju do hrnčeka (podľa chuti) a zalejte vriacou vodou.

Čo budeme potrebovať?

  • 1 kg ovocia (môže byť mrazené)
  • 500 g cukru - najlepšie tmavého
  • 1 citrón
  • 5 ks klinčekov
  • čerstvá škorica
  • 1 polievková lyžica rumu

Kváskový chlieb - videorecept

V našich receptoch pre zdravie sa nezaoberáme menej vhodnými alebo nezdravými produktami či pochybnými kombináciami. Tými sú minerálne kypridlá, priemyselné droždie alebo GM kvasinky, kombinácia múky s mliekom a cukrom a (okrem sviatočného pečenia), mnohozrnné chleby a podobne. Ideálny každodenný chlieb je jednoduchý - teda iba z 1 - 2 druhov obilnín a vody! Aj kvások je vlastne len nakvasená obilná múka a voda. Všetko ostatné je skôr len pre chuť a oči :-)

Pre náročných máme pripravené aj špeciálne recepty pre mladších či starších stravníkov, pre duševne i fyzicky pracujúcich a na svoje si môžu prísť aj športovci. Iný chlieb dostávajú šprintéri, iný maratónci, kulturisti či návštevníci fitness centier. Rovnako, tak možno pripraviť chlieb pre rôzne choroby.

Čo budeme potrebovať?

Pekárnička SANA

chleba,kvásek-žito-mm

Celožitný kváskový chlieb

Do nádoby dáme kvások, pridáme vodu a drevenou špachtľou trochu rozmiešame. Pridáme múku a ostatné ingrediencie.

Ražná múka je "mazľavá", zle sa mieša, preto pri miešaní v pekárničke lopatkám pomáhame špachtličkou. Ak máme čas, necháme cesto cca 2 - 2,5 hodiny kysnúť cca na 27 - 30 °C. Po prvej fáze kysnutia nastavíme na cca 3 minúty druhé miešanie, po ktorom ešte len vyberieme lopatky. Cesto sa viac prevzdušní a ľahšie kysne. Druhú fázu kysnutia nastavíme na 3 - 4 hodiny a potom nasleduje pečenie. Ak však nevyužijeme druhé miešanie, necháme kysnúť v jednom kuse asi 6 hodín pri 27 - 30 °C. Podľa výsledku budúce pečenie doladíme (teploty, čas alebo množstvo kvásku).

Pečenie je pre všetky spôsoby prípravy rovnaké. Najprv pečieme cca 15 min pri 160 °C a ďalšie 1,5 hod pri 130 - 140 °C.

Čo budeme potrebovať?

  • 600g ražnej múky
  • 200 - 250g pšeničného alebo ražného kvásku
  • 400g vody
  • 5 - 8g morskej soli
  • 10g chlebového korenia
  • Do 20g olivového oleja
  • Cca 100g rôznych semienok
Chleba a obilí

Pšeničný chlieb s vareným obilím

Pšeničný chlieb (na obrázku s ryžou) je vhodný napr. pre deti na desiaty

Vo Vode rozmiešame kvások, prisypeme múku. Pridáme olej, soľ, korenie, semienka riadne premiesime. Až všetko premiešame, pridáme ešte varené obilie. Na množstve príliš nezáleží (napr. ¼ až ½ hmotnosti cesta). Znovu cesto riadne premiešame. Cesto robíme pevnejšie (ak zarábame v pekárničke), môžeme si pomáhať špachtličkou. Po vymiesení navlhčenými rukami povrch chleba uhladíme. Môžeme ho posypať napr. semienkami, alebo rascou. Chlieb prikryjeme pokrievkou necháme kysnúť 4-7 hodín pri 27-28 °C.

Prvú fázu pečenia nastavíme 15 min/160 °C a potom ešte 1,5 hodiny na 130 °C! Využívame nízkoteplotné pečenie, aby nám chleba netvoril nebezpečnú kôrku, ako pri obvyklom pečení ( okolo 200 °C). Chlieb je takto pekne upečený vďaka pokrievke nemá príliš tvrdú kôrku. Teploty, časy dolaďujeme podľa výsledkov.

Čo budeme potrebovať?

  • 600g pšeničnej múky
  • 200 - 250g pšen. alebo žitného kvásku
  • 400g vody
  • 5 - 8g morskej soli
  • 10g chlebového korenia
  • do 20g olivového oleja
  • cca 100g rôznych semienok
  • 100 - 300g ľubovoľného vareného obilia.
Celkem 7 záznamů
<<Predchádzajúci12Další>>