domácí pekárna Sana

Prečo piecť pri nízkych teplotách?

Domáca pekáreň Sana Smart Bread Maker sa špecializuje aj na nízkoteplotné, inými slovami šetrné pečenie. Čo vám takéto pečenie prinesie? Predovšetkým zdravý chlieb a dokonale šťavnaté mäso.

Nízke teploty a pečenia chleba: len hodina navyše vám zaistí chuť a zdravie!


domacia peraren Sana

Rýchle pečenie nahráva rakovine


Možno si spomeniete, ako vaša babička nechávala kačicu v rúre 12 hodín, a tá sa potom rozplývala na jazyku. Bolo to práve vďaka tomu, že ju pripravovala dlho a pri nízkej teplote. Mäso sa tak zbytočne nevysušovala, bolo šťavnatejšie, chutnejšie a zdravšie, ako keď pri bežnom rýchlom pečení za vysokých teplôt.

A podobne to funguje aj s chlebom. Pečiete ho pri teplotách vyšších ako 200 °C, v kôrke sa vytvorí nebezpečné karcinogénne látky (aromatické a cyklické uhľovodíky). Ak si doprajeme taký chlieb pravidelne, pôsobí na nás negatívne po fyzickej i psychickej stránke.

Rastie agresivita i riziko infarktu


Orgány sa totiž nedokrvujú a doslova vysychajú! Ľuďom, ktorí takéto pečivo jedia pravidelne, v neskoršom veku hrozí napríklad bércové vredy alebo infarkt.

Jedným z následkov je aj stúpajúca agresia. Niet divu, že veľa z nás pravidelne stretáva nevrlých a mrzutých ľudí - či už je to úradníčka na pošte, predavačka v supermarkete alebo napríklad postarší sused. Keby sme mali možnosť nahliadnuť, čo si nakladajú na tanier od detstva až doteraz, prinieslo by nám to čiastočné vysvetlenie toho, prečo dnes nie sú príliš v pohode.

Aj tu platí, že sme tým, čo jeme. Ak nakupujete pečivo v supermarkete, prepečené pečivo spoznáte podľa hrubých, tvrdých a popraskaných kôrok.

Chcete zdravší chlieb? Základ je nízkoteplotné pečenie


U domáceho chlebu záleží len na vás, ako si ho pripravíte. Môžete ho upiecť trebárs už za 30-45 minút. Ak ale chcete, aby nebol prepečený, stačí staviť na viacfázové nízkoteplotné pečenie a dať si na pečenie o hodinu až hodinu a pol viac. Zamedzíte spáleniu kôrky aj nedopečenie striedy a chleba bude zdravší a lepší.

Viacfázové pečenie má vplyv aj na chuť a vôňu. Pri pečení v pekárni Sana môžeme nastaviť napríklad 140 ˚C pre prvé dve hodiny pečenia a 170 ˚C pre posledných 20 minút.

To však platí v prípade, že nebránite únikom tepla pomocou úsporných sklenených pokrievok. S nimi môžete znížiť teploty aj skrátiť dobu pečenia. Pečiete potom treba prvých 20 minút pri 150 ˚C a nasledujúcich 75 minút pri 140 ˚C. Vždy záleží na hmotnosti bochníka.

Pamätajte pritom, že chlieb je hotový, akonáhle teplota vnútri dosiahne 95 ˚C. Jednoduchý a pohodlný spôsob, ako to zistiť, je s pomocou ihlového teplomera.

Nízkoteplotné pečenie mäsa: málo práce a zakaždým skvelý výsledok!


O pomalom pečení mäsa sme sa zmienili už na začiatku. Nielen, že je vďaka nemu mäso lepšie, ale navyše sa na ňom nedá prakticky nič pokaziť, a preto sa do neho môže pustiť aj neskúsený kuchár. Okrem jednoduchosti vás pomalé pečenie mäsa poteší

  • zosilnením chuti,
  • mimoriadnu šťavnatosťou,
  • dokonalým prepečením do mäkka
  • a znížením strát hmotnosti mäsa.

Pri pečení navyše nemusíte mäso podlievať, ani strážiť, pretože sa určite nespáli. Ak pečiete v domácej pekárni Sana, ušetríte aj za energiu, najmä ak použijete úsporné sklenené pokrievky. Tie sa zároveň postarajú o ešte väčšiu šťavnatosť mäsa.

dom%C3%A1c%C3%AD pek%C3%A1rna Sana

Šťavnatá ryba, králík i kachna

Základné pomalé pečenie v pekárni Sana je celkom jednoduché. U kurčaťa, kačice alebo králika stačí jednoducho nastaviť dvoch až trojfázový program - napríklad 2 hodiny pri 110 ˚C a ďalšie 4 hodiny pri 90 ˚ C.

U rýb potom stačí kratšia pečenie a nižšie teploty - prvá hodina pri 100 ˚C, druhá pri 90 ˚C a tretie pri 80 ˚C. Vždy ale záleží na druhu mäsa, na veľkosti naporciovaných kusov a na tom, či používate pokrievky.

12 hodin je maximum

Postupne určite všetko doladíte. Len by ste nemali piecť dlhšie ako 12 hodín, mäso by sa totiž mohlo v pekárni rozpadnúť. Pri pečení tiež určite neotvárajte veko, a nepodlievajte vodou - podlievanie môže spôsobiť zhužvanie mäsa.

Tip na záver: Ak chcete docieliť chrumkavejšiu kožu, alebo chrumkavý povrchu mäsa, po skončení programu dajte preč pokrievky, zvýšte teplotu na 200 °C a pečte dozlata ďalších 10-15 minút. Ešte pred týmto prudkým dopečením môžete odobrať z dna časť výpeku, zmiešať ho s polievkovou lyžicou medu a mäso ním poliať. A obed bude naozaj ako od babičky.