Domácí pekárna Sana SmartBreadMaker

O histórii pečenia, zdravotných dopadoch a aktuálnom stave chleba v obchodoch

Kde sa vzal chlieb?


Prvé poznatky o chlebe pochádzajú z doby 10 000 rokov pnl. Kváskový chlieb, ale vynašli až 6 000 rokov pnl v Egypte. Na proces kvasenia prišli zrejme náhodou, keď zabudli cesto dlhší čas na slnku a ono vykyslo.

Chlebu sa potom po celé stáročia dostávalo náležitých pôct a platil za základnú potravinu vo všetkých kútoch sveta. Bohatí Gréci ho namáčali v mede a víne. V starom Ríme mal politický význam - Caesar rozdával chlieb ľudu, aby si zaistil jeho priazeň.

Pec stará cez 6000 rokov


V českých krajinách hral dôležitú úlohu pri korunovácií kráľov a jeho význam sa staval nad zlato. Mimochodom na území Českej republiky sa našla najstaršia pec na pečenie chleba v Bylany u Olomouca a jej vek sa odhaduje na 6600 až 6800 rokov.

Dom%C3%A1c%C3%AD pek%C3%A1rna Sana SmartBreadMaker

Až do stredoveku si ľudia piekli chlieb doma a až potom prešla táto úloha úplne do rúk pekárov, ktorí sa stávali váženými mešťanmi. Ešte v 18. storočí podliehalo remeslo prísnym predpisom a v prípade ich nedodržania bol pekár potápaný vo vreci alebo vo veľkom koši do vody.

Začiatok priemyselnej výroby


V 19. storočí sa pravidlá uvolnili a pečenie chleba sa vďaka postupujúcemu technickému rozvoju začalo meniť vo výrobu priemyselného charakteru. Na začiatku 20. storočia vznikali vo veľkomestách veľké moderné pekárne, zatiaľ čo na vidieku pretrvávala tradičná výroba.

Postupom času sa otvárali hlavne rodinné pekárne, v 50. rokoch boli bohužiaľ postupne znárodňované. V 70. rokoch bolo postavených niekoľko krajských a okresných kombinátov, po roku 1989 prichádza privatizácia, obnovuje sa remeselná výroba, aplikujú sa nové technologické postupy a sortiment sa rýchlo rozširuje.

Aký vplyv má chlieb na naše zdravie?


Každodenné a dlhodobé konzumovanie pečiva z bielej pšeničnej múky poškodzuje zdravie človeka. Pšeničný lepok doslova

  • zalepuje sliznicu tenkého čreva,
  • spôsobuje zápchu,
  • nadúvanie, akné, zahlievanie a zápaly,
  • narušuje látkovú výmenu,
  • zanáša krv
  • a vedie k rozvoju civilizačných chorôb, napr. K vysokému cholesterolu, cukrovke a obezite.

Navyše prekysľuje organizmus a kyslé prostredie je ako vieme živnou pôdou pre všetky možné závažné ochorenia vrátane rakoviny.

Zlepšite si zdravie. Bez lepku


Domacia pekarna Sana SmartBreadMaker Ľudia, ktorí obmedzia alebo úplne vynechajú potraviny s lepkom, sa môžu dočkať často až neuveriteľných zmien k lepšiemu. Ich ťažkosti miznú a narastá kondícia; zmeny v každom prípade nemožno prehliadnuť.

Biele pšeničné pečivo by nepredstavovalo zas, tak veľký problém, ak by sme ho nekonzumovali každý deň, navyše v kombinácii s chemickými a ďalšími nevhodnými prísadami, ktoré nechýbajú v žiadnom kúsku v obchode.

Nahraďte biele pečivo celozrnným


Väčšina z nás sa, ale bez pečiva nezaobíde. Je často základnou súčasťou našich raňajok a dávame ho deťom na desiatu. Je preto nanajvýš vhodné nahradiť biele pečivo tým celozrnným, najlepšie žitným, prípadne ražno-pšeničným, špaldovým, atď. Ale už aj výmena bieleho pšeničného chleba za celozrnný pšeničný znamená priaznivý krok k zlepšeniu vášho zdravia.

Celozrnné ražné pečivo pôsobí v ľudskom tele presne opačne než pečivo biele pšeničné, zvlášť ak je kysnuté kváskom, nie droždím.

  • Napomáha prečisťovaniu tráviaceho ústrojenstva.
  • Odstraňuje zápchu i nadúvanie.
  • Vďaka čistejšej krvi mizne akné a ďalšie kožné problémy.
  • Zbavíte sa zahlievania aj zápalov a predchádzate vzniku civilizačných aj vážnych ochorení.

Ako vyzerá aktuálna ponuka chleba v obchodoch?


Podľa plných regálov v supermarketoch sa zdá, že sortiment je mimoriadne široký. V skutočnosti sa jedná o rôzne obmeny toho istého - supermarketové pečino tvoří rovnaké alebo veľmi podobné cesto, akurát v inom tvare, posypané rôznymi semienkami a dofarbené rôznym množstvom karamelu. V množstve obchodov nenarazíte na celozrnné pečivo vôbec, v niektorých síce áno, ale ponuka je veľmi obmedzená.

Mimochodom spoznáte ho tak, že je označené ako celozrnné. Tmavá farba alebo označenie "viaczrnný" a "cereálne" v žiadnom prípade neznamenajú celozrnný. Pečivo kysnuté kváskom potom nekúpite prakticky nikde, možno až na nejaké menšie rodinné pekárne.

Kvalitný chlieb v supermarketoch nenájdete


Než vyrazíte nakupovať, poďme sa pozrieť bližšie na kvalitu chleba, ktorý je na pultoch k dostaniu. Ten je bohužiaľ mnohokrát prepálený, presušený, tvrdý a bahnitý. Hoci je celozrnný alebo bio, nemôžete si byť istí, či pri jeho zhotovovaní nevyužili umelý kvas, prídavné látky a urýchľovacie procesy, prípadne či nebol prepečený, extrudovaný alebo dehydrovaný. V obchode môžete naraziť aj na práve rozpečené pečivo z zmrazeného polotovaru. Síce vyzerá lákavo, ale tvrdne a gumovatie podstatne rýchlejšie, než to čerstvé.

„Pri rozbore pečiva zo supermarketov sme napočítali niekoľko desiatok technologických chýb. V biopredajniach ich bolo síce o niečo menej, ale pre denné stravovanie sú tieto chleby stále neprijateľné,“ píše sa v knihe Pečieme a varíme s Reissovými.

Dom%C3%A1c%C3%AD pek%C3%A1rna Sana SmartBreadMaker

Moc soli i rýchlený kvások


Pre predstavu sa jednalo napríklad použilo zoxidovaná múka, neprirodzený rýchly kvások, príliš veľkých otrúb (poškodzujú sliznicu tráviaceho ústrojenstva), alebo neprimerané množstvo soli. A čo teplé pečivo na neuzavretých regáloch? V obchodoch bežná, ale so zachovaným kvality nezlučiteľná vec. Takto skladované pečivo rýchlo vysychá a tvrdne, rovnako ako naše orgány potom, čo toto pečivo pravidelne konzumujeme.

Problém často predstavuje tiež kôrka, ktorá býva príliš tvrdá, preschnutá a pre svoj ​​obsah aromatických a cyklických uhľovodíkov dokonca karcinogénna. Tiež považujete kôrku za to najlepšie na chlebe?

Nový chleba nemusí byť vždy nový

A počuli ste už o pridávaní starého nespotrebovaného chleba do toho nového? Jedná sa o bežnú prax veľkých pekární, ktoré pečú pre supermarkety. Tie chcú mať čerstvé pečivo v regáloch od rána do večera, a tak sú pekárne nútené upiecť viac kusov, než sa predá. Nepredané bochníky sa dovezú späť do pekárne, kde sa rozmočia, rozomelú a pridajú do nového cesta. Vyhláška povoľuje použitie len mizivého percenta starého chleba, ale prax vyzerá inak.

Môže sa, tak stať, že si domov prinesiete bochník, ktorého cesto je až z polovice tvorené starým rozomletým chlebom. To, ale spoznáte až doma po rozkrojení - taký chlieb sa drobí a nedrží pohromade.

Z pecí na rožky dobrý chlieb nedostanete

Chlebe zo supermarketu chýba aj tá správna vôňa a chuť, čo je dané spôsobom výroby. Vyrába sa totiž v rotačných peciach, ktoré sú určené na ostatné pečivo - rožky a žemle. V týchto peciach nie je možné urobiť skutočne dobrý chlieb. Navyše sa vo veľkovýrobniach nevyužíva viacfázové pečenie, ktoré má na chuť a vôňu tiež obrovský vplyv.

Ako získať chlieb prospešný zdraviu?


Pečenie chleba v domácom prostredí sa za súčasných podmienok javí ako jediné riešenie. Ak si upečiete chlieb v v domácej pekárni s použitím vlastnoručne zavedeného tradičného kvásku, nebude jeho obsahom nič iné ako celozrnná ražná (ražno-pšeničná, pšeničná, ...) múka, voda a soľ, prípadne rasca.

Žiadne chemické prísady a ďalšie prídavné látky, cukor, droždie, tuk a v prípade vynechania pšeničnej múky predovšetkým lepok.

Dom%C3%A1c%C3%AD pek%C3%A1rna Sana SmartBreadMaker

Domáci kváskový chlieb je navyše lacnejší, vydrží oveľa dlhšie čerstvý a lepšie chutí! Kto raz ochutnal pravý kváskový chlieb, nikdy nezabudne na ten rozdiel.