marmeláda-sana

Marmelády

dom%C3%A1c%C3%AD pek%C3%A1rna SanaPrevažná väčšina domácich pekární disponuje programom na prípravu marmelády, ale jedná sa skôr o doplnkovú funkciu, ktorú nie každý spotrebiteľ využije. Niektorí si však nemôžu tento spôsob výroby domácej marmelády a džemov vynachváliť. Stačí vložiť do nádoby rovnaké ingrediencie, ako by ste robili marmeládu na sporáku, nastaviť program podľa návodu, zapnúť a potom už len prísť k hotovému. Pekáreň mieša aj pečie za vás, navyše okrem nádoby v pekárni nezašpiníte žiadne riady. Tento program umožňuje tiež prípravu oškvarkov a masti, lekváru, pečeného čaju a rôznych kaší.

Výhody domácej prípravy

  • 100% kontrola kvality
  • ľubovoľný výber ovocia a jeho kombinácie
  • voľba druhu a množstva cukru
  • úspora kalórií
  • konzervácia pomocou pasterizácie, bez použitia chemických konzervantov (éčok)
  • spracovanie zrelého ovocia zo záhradky, ktoré nestíhate zjesť

Jahodová marmeláda v pekárni Sana


Suroviny:
1 kg jahôd
500 g ýelatínového cukru 2:1
kyselina citrónová

Postup: Poháre dôkladne vymyte horúcou vodou, viečka varíme 5 minút v hrnci. Jahody nakrájajte (prípadne rozmixujte) podľa toho, aké veľké kúsky máte v marmeláde radi. Je možné použiť aj mrazené a netreba ich nechávať rozmraziť, ak je teda nechcete krájať na menšie kúsky. Vložte ich do pekárne, zasypte želatínovým cukrom a podľa návodu nastavte program. Po skončení programu vyskúšajte tuhosť. Na studený tanierik dajte lyžičku marmelády, počkajte 5 minút, a ak sa zdá stále príliš riedka, pridajte 1-2 lyžičky kyseliny citrónovej podľa návodu na obale a nechajte nech to hnetače premiešajú. Zopakujte želatínovú skúšku. Až potom ešte horúcou marmeládou naplňte poháre, naskrutkujte viečka a na 5 minút otočte hore dnom. Poháre uložte na chladné tmavé miesto. Želatínový proces môže v pohároch trvať viac ako týždeň, a tak nezúfajte, ak sa marmeláda aj po pár dňoch bude javiť príliš tekutá. Buďte opatrní pri výrobe marmelády z väčšieho množstva ovocia (2 kg), ktoré by mohlo pretiecť cez okraje nádoby. Neplňte nádobu viac ako do polovice. Tiež nepoužívajte úsporné sklenené pokrievky. Teplota v nádobe by príliš stúpla a marmeláda pretečie cez okraj bez ohľadu na množstvo.

dom%C3%A1c%C3%AD pek%C3%A1rna Sana

Ďalšie možnosti využitia


Ryžová kaša. Do nádoby v pekárni nalejte liter vriacej vody (alebo horúceho mlieka), nasypte 200 g ryže a pridajte vanilkový a trstinový cukor podľa chuti. Zvoľte program č. 5, nastavte teplotu 200 °C, čas 30 minút a miešanie č. 1. Po zaznení zvukového signálu kašu ochutnajte a v prípade, že ryža nie je úplne mäkká alebo si ju prajete rozvarenejšiu, ešte pár minút pridajte. V tejto fáze je možné ju tiež dosladiť. Na tanieri ochuťte hotovú kašu čímkoľvek, čo máte radi (ovocie, škorica, med, čokoláda, oriešky atď.). Doba varenia záleží tiež na tom, či používate sklenené úsporné pokrievky. S nimi budete mať hotovo rýchlejšie.

dom%C3%A1c%C3%AD pek%C3%A1rna SanaMasť a oškvarky. Pláty masti nakrájajte na kocky. Na pekárni zvoľte program č. 5. Pre prvých 15 minút nastavte teplotu 130 ˚C a žiadne miešanie. Pre nasledujúcich 105 minút nastavte tiež 130 ˚C a miešanie na stupeň 1. Po ukončení programu oškvarky
s vypečenou masťou skontrolujte,
a ak sa vám zdá, že sú príliš svetlé, pridajte ďalšiu hodinu pri 130 °C, alebo podľa potreby. Dve hodiny budú stačiť, ak chcete mať oškvarky skôr šťavnatejšie, tri hodiny pre zlatisté a vzrušujúcejšie. Použitie sklenených pokrievok je v tomto prípade zbytočné, odporúčame prikryť nimi nádobu len v prípade, že spracovávate väčšie množstvo masti (2 kg)
- Zabráni vyšplechnutiu mimo nádobu.

Pečený čaj. Pripravte si 1 kg ktoréhokoľvek čerstvého alebo mrazeného ovocia, môže byť aj kombinácia viacerých druhov. Vyskúšajte napríklad jahody s lesnou zmesou. Vložte ovocie do nádoby, prisypte 500 g bieleho alebo trstinového cukru, pridajte 1 citrón nakrájaný na kúsky (s kôrou alebo bez), 2 zarovnané lyžičky mletej škorice, 5 klinčekov a prípadne trochu rumu. Vyberte program marmeláda, v 1.fáze nastavte teplotu 180 ° C, 15 minút a bez miešania, v 2.fáze 180 ˚C, 40 minút a miešanie č. 1, 3. Fáza je vypnutie (OFF). Nádobu neprikrývajte sklenenými pokrievkami, ovocie by vypenilo a pretieklo cez jej okraje. Hneď po dopečení prelejte do umytých pohárov, naskrutkujte viečka a na 5 minút otočte hore dnom. Použitie: dajte do hrnčeka 2-3 lyžičky pečeného čaju podľa chuti a zalejte horúcou vodou, v lete vyskúšajte studenú.

dom%C3%A1c%C3%AD pek%C3%A1rna SanaLekvár. Do pekárne dajte 1 kg rozpolených a vykôstkovaných sliviek, pridajte 200 ml vody, 200 g cukru a 25 ml octu, prípadne ešte trocha rumu. Niektorí cukor, ocot a rum úplne vynechávajú, lekvár možno pripraviť aj bez nich. Nastavte program č. 5 rovnako ako v prípade prípravy marmelády. Opäť nepoužívajte sklenené pokrievky; príliš vysoká teplota v nádobe spôsobí vyliatie lekváru cez okraje. Po ukončení pečenia vyskúšajte hustotu lekváru. Je pravdepodobné, že bude nutné opakovať program 2-3x, kým nebude lekvár dostatočne hustý. Pred opätovným zapnutím programu môžete lekvár tiež ochutnať a podľa chuti pridať cukor, najmä ak sú slivky príliš kyslé.

Tipy a zaujímavosti

  • Biely cukor v receptoch na marmeládu môžete čiastočne alebo úplne nahradiť cukrom trstinovým. Marmeláda sladená čisto Stévia je vhodná pre diabetikov a všetkých, ktorí chcú zhodiť pár kíl. Nemusí ale chutiť všetkým, preto experimentujte najprv len s malým množstvom ovocia. Tiež počítajte s tým, že pri náhrade cukru Stevia bude marmelády menej.
  • Na marmeládu, pečený čaj aj lekvár môžete použiť mrazené ovocie.
  • Ochuďte si domácou marmeládu váš vlastnoručne vyrobený jogurt.