psenicna-muka

Ste si istí, že doma nepečiete z molí alebo myšieho trusu?

... prečo sa zaujímať o pôvod múky alebo Instantný zmesi, ktorú používate pri pečení.

Doma na prípravu chleba stačí múka, voda, soľ, rasca a kvások. Bez guarovej gumy alebo zemiakovej kaše, ktorú nájdeme v priemyselne vyrábaných chleboch, sa určite zaobídete, že?

V podstate jedinou surovinou, u ktorej môžeme výraznejšie ovplyvniť kvalitu a zloženie, je múka. A na tie sa teraz pozrieme podrobnejšie.

psenicna múka

Pozor na instantné zmesi


Príprava chleba v domácej pekárni je rýchla a nenáročná. Aby bolo práce s prípravou ešte menej, stvorili predajcovia zmesi na pečenie chleba.

Ich zloženie sa ale občas až nebezpečne približuje supermarketovým chlebom. Vypláca sa preto pátrať po zmesi s čo najmenej prídavnými látkami a naozaj starostlivo vyberať. Aj tak ale považujeme hotové zmesi za kompromis.

Ak instantné zmesi nekupujete, ste o krok bližšie skutočne zdravému životnému štýlu. Aj tu to má ale háčik. Zatiaľ čo väčšina nadšených domácich pekárov s láskou opatruje svoj kvások, úplne už prehliada kvalitu a pôvod múky.

Múka s moľami? Nie, ďakujem


Múka je spoločne s kváskom najdôležitejšou zložkou chleba, a preto si zaslúži osobitnú starostlivosť. Zohnať kvalitnú a zároveň cenovo dostupnú múku na pečenie domáceho chleba je ale oriešok.

Tovar v obchodoch je často zbytočne predražený a navyše platíte aj za obal. Nikomu tiež iste neunikli aféry s myšacím trusom alebo larvami molí v balení múky.

Tí, ktorí pečú pravidelne, si preto nakoniec buď nájdu "svojho" mlynára a kupujú múku vo väčších baleniach, alebo prejdú k ideálnemu riešeniu - vlastnej múke.

Problém vyrieši domáci mlynček na obilie


Ak doma pečiete v pekárni Sana, môžete si k nej zaobstarať mlynček na obilie Sana 360 W. (Je dostupný i v našom e-shope.) Zomelie až 100 g múky za minútu a násypka spracuje 850 g zrniek, čo stačí na prípravu viac než kilového celozrnného chleba. Mlynček je z kvalitných materiálov, a hoci má záruku 12 rokov, vydrží vám ešte oveľa dlhšie.

mlynček na obilie Sana Navyše si s mlynčekom Sana pripravíte suroviny pre pestrú ponuku pečiva i ďalších dobrôt. Zvládne totiž pomlieť:

  • pšenicu, raž, jačmeň,
  • pohánku, proso, amarant,
  • pšeno, špaldu, ryžu i kukuricu,
  • hrubú morskú soľ,
  • sušenú zeleninu,
  • rôzne druhy korenia,
  • kávu a huby.

Iba si nastavíte hrubosť mletia a o zvyšok sa už postarajú šetrné mlecie kamene zo zmesi keramiky a korundu s priemerom 85 mm.

Ľahké mletie aj zháňanie surovín


Samotné mletie nemôže byť jednoduchšie. Proste len nasypete obilie do násypky a behom chvíle máte v miske čerstvú múku pripravenú na ďalšie použitie.

Ani so zháňaním zŕn a ďalších surovín na mletie nie je problém. Môžete si ich objednať v e-shopoch, v predajniach zdravej výživy alebo sa dohovoriť na nákupe s miestnym mlynárom. A keď je vás domácich pekárov v okolí viac, vezmite rovno celé vrece. Oplatí sa to.