Sana

Nezatracujte kupované zmesi na pečenie, majú aj svoje výhody

... pravda o hotových zmesiach na pečenie chleba

Niektorí na neho nedajú dopustiť, iní sa im vyhýbajú ako čert krížu. Pravda o hotových zmesiach na pečenie chleba je ako obvykle niekde uprostred.

Rozkliknite si akúkoľvek diskusiu na internete a zistíte, že medzi zástancami hotových zmesí a ich odporcami zúri neľútostná bitka. Existuje len málo tých, ktorí priznávajú, že väčšinou si všetko pripravujú sami, ale raz za čas jednoducho siahnu po mixe v krabici. Takýto postoj je pritom úplne pochopiteľný. Hotová zmes v krabici nie je Pandorina skrinka, z ktorej by sa po otvorení vyvalilo zlo. Je tam proste len zmes, ktorú za vás pripravil niekto iný a vy vďaka nej ušetríte čas.

Výhody pre začiatočníkov aj nestíhajúcich


Jednoduchá príprava je samozrejme najväčšia výhoda hotových zmesí. Nemusíte sa zaoberať s kváskom, proste otvoríte balenie, nastavíte pekáreň a je to. Vďaka hotovým zmesiam sa nikto nemôže vyhovárať, že na domáce pečenie chleba nemá čas.

Hotové zmesi sa skvele hodia aj pre začiatočníkov alebo tých, ktorí domácu pekáreň dostali darom a zatiaľ príliš nevedia, čo s ňou. Ocenia ich aj tí, ktorým sa z počiatku nechce do experimentov. Mnoho ľudí začína na "hotovkách", potom do nich začnú prisypáva rôzne ďalšie prísady a nakoniec pečú vlastný chlieb.

Časté sú tiež príbehy mamičiek, ktorých deti musia začať držať bezlepkovú diétu. Príprava bezlepkového pečiva vyžaduje trochu cviku a tak sa veľa z nich spočiatku uchyľuje práve k pripraveným bezlepkovým zmesiam.

Kupované zmesi sa vám predražia a neviete, čo v nich je


Často sa hovorí, že sú zmesi z obchodu plné éčok. Ide väčšinou o mýtus, hoci inými pridanými látkami sa len tak hemžia. Výrobcovia napríklad upravujú kyslosť chleba kyselinou citrónovou a jeho kysnutie fosforečnanom vápenatým.

So zmesami z obchodu síce ušetríte čas, ale rozhodne nie peniaze. Môžu za to pridané látky, obal a tiež práca spojená s výrobou. Hotové zmesi sú skrátka drahé, čo ich zástancovia riešia nákupmi v Nemecku alebo hromadnými objednávkami v špecializovaných e-shopoch.

Zloženie má aj ďalšie nevýhody. Často sa nedozviete percentá použitých múk, inde zasa musíte pridávať olej a u ďalšieho sa dočítate, že úplne chýba kvások. Aj keď ale nakoniec nájdete zmes s minimom pridaných látok, rovnako nemáte istotu, odkiaľ pochádza múka a ako je skladovaná.

Kupovať či nekupovať?


Pečenie chleba v chytrej domácej pekárni vám ušetrí toľko času, že sa ho podľa nás oplatí o to viac investovať do prípravy vlastnej zmesi. Hotové zmesi sú skrátka vždy akýsi polotovar a na tie je škoda u domáceho pečenia spoliehať.

Pekárne Sana navyše pomôžu aj s pestovaním kvásku, takže si môžete dopriať domáci kváskový chlieb bez zbytočnej námahy. Ak si k pekárni zaobstaráte aj mlynček na obilie, môžete si dokonca zomlieť vlastné múku, ktorej kvalitu žiadna kupovaná nemôže dosiahnuť.Svoju vlastnú zmes si pritom môžete pripraviť výlučne z kontrolovaných surovín a navyše v pomere, ktorý vám presne vyhovuje.