chleba bezlepkový-kvásek-rýže-kukuřice-p-

Bezlepkový chlieb konečne 100% BIO!

Šťastie alebo výsledky dlhoročnej práce so Sanou?

Pred niekoľkými rokmi sme prvýkrát uverejnili novú metódu zavádzania prírodného bezlepkového kvásku a chleba pomocou deproteínovanej pšenice. Bol to veľký skok k chemicky čistej potravine s rovnakým procesom prirodzeného kvasenia ako u tradičného kvásku. Plne spokojní sme ale neboli, pretože odstraňovanie bielkovín z múky postráda svoju prirodzenosť a punc kvality bio. Ešte horšie problémy nastali, keď záujemcovia požiadali spracovateľa o dodanie čistej deproteínovanej múky. Sťažovali sa, že sú odmietaní s poznámkou, aby si zakúpili ich štandardné zmesi. Ak sa napriek tomu niekomu podarilo pár kíl deproteínovanej pšenice "vylúdiť", nie vždy bolo vyhraté - kvások v nej často prestal rásť. Dôvodom zrejme bolo zahriatie múky nad 60°C, čím bola nadobro enzymaticky umŕtvená!

Je vidieť, že veľa firiem ponúkajúcich výrobky tzv. "pre zdravie" by ich mali premenovať na výrobky "pre chorobu", pretože slovo "zdravie" používajú skôr ako lákadlo než ako hlavný podnikateľský zámer.

Dnes už je ale všetko inak. Vďaka spolupráci s pani Jandíkovou z centra "Bioteta" v Horšovskom Týne sme pripravili 100% bezlepkový kvások aj chleba v kvalite BIO! Jedná sa o našu bývalú žiačku, ktorá pri svojich pekárenských pokusoch v ryžovom ceste spozorovala zvláštne priaznivé javy, ako v pšeničnom kvásku. Na nič sme teda nečakali a začali s ryžou experimentovať. Po niekoľkých týždňoch sme vyšľachtili nielen prirodzený ryžový kvások, ale aj kukuričný, a dokonca aj pohánkový.

Pretože od tej doby prebehlo u nás niekoľko kurzov, máme už tiež niekoľko maximálne spokojných rodín s bezlepkovou diétou, ktoré pečú domáci chlieb z deproteínovanej múky. Bez chémie, bez neprirodzených fyzikálnych a biochemických zásahov v základných potravinách a tiež lacno bez nehoráznych príplatkov. Každý, kto vlastní našu novú pekárničku, môže si príslušné programy sám nastaviť a podobné špeciality si hravo vytvárať.

A aké máme zásady?

  • Používame výhradne prírodné tradičné kvasenia, čerstvú múku z kompletného bio zrna namiesto bielenej zahlieňujúcej múky pestované chemicky
  • Využívame šetrne spracované celé zrná alebo hrubšiu tmavú bio múku získanú pomocou kamenných mlynčekov, namiesto používania jemnej "lepivé" múky
  • Chlieb a pečivo šetrne naparujeme alebo dlho pečieme v pare pri nižšej teplote, namiesto jeho prepaľovania
  • Šetrne koreníme a solíme a zohľadňujeme techniky prípravy pre deti vzhľadom k ich vyššiemu obsahu vody v tkanivách namiesto podpory žiarom vysušeného pečiva zapríčiňujúceho suché ekzémy či deformácie orgánov
  • Nepridávame akékoľvek umelé látky pre konzerváciu, chuť, farbenie či GMO suroviny podporujúce nielen zhubné a cievne choroby
  • V neposlednom rade získavame vysokú variabilitu chutí, živín aj energie, ktorú vytvárame vlastnou nápaditosťou a obmenou surovín namiesto "šablonovitých" produktov veľkopekární