6 najčastejších mýtov o pečení chleba

6 najčastejších mýtov o pečení chleba v domácej pekárni

... ktoré sme sa rozhodli vyvrátiť

S domácou pekárňou je to ako s odšťavovačom. Milujete ovocné šťavy a tak si kúpite prístroj na ich výrobu. Poviete si, že na začiatok nepotrebujete žiadny profesionálny a potom sa trápite s hlučným a málo efektívnym výrobkom. Po pár týždňoch už odšťavovač leží na dne skrine a vy sa sťažujete známym, že to za tie peniaze rozhodne nestálo.

A teraz si predstavte, že ste si miesto odšťavovača kúpili domácu pekáreň a "na začiatok" ste investovali zhruba 70 €. Mimochodom, poznáte niekoho, kto si po "začiatočníckom" prístroji kúpil nejaký kvalitný? My tiež nie.

Asi už chápete, kam tým mierime. Veľa mýtov o domácich pekárňach vzniklo práve používaním nekvalitných prístrojov. Je to zhruba rovnaké, ako keby ste si kúpili trabant a očakávali jazdné vlastnosti porsche.

1. V chlebe zostávajú diery od hákov


Háky čiže hnetače premiešavajú cesto a keď ich v ňom necháte, chlieb sa upečie aj s nimi. Z hotového chleba ich potom musíte vytiahnuť, čo v pečive zanechá nevzhľadné diery. Aj tie najlacnejšie domáce pekárne ale umožňujú vytiahnutie hákov z cesta ešte pred začiatkom pečenia.

2. Chlieb nemá žiadnu kôrku


Chlieb z domácej pekárne samozrejme kôrku má, ale svojou konzistenciou sa od tej z obchodu skutočne líši. Je celkovo vlhkejší, pretože pri pečení v pekárni neuniká vlhkosť. Môžete dosiahnuť aj chrumkavú kôrku, chce to len trochu cviku.

3. Výroba domáceho chleba je drahšia ako nákup pečiva z obchodu


Zástancovia tohto mýtu radi pripomínajú cenu elektriny a domácej pekárne. Čím častejšie ale pečiete, tým viac sa vám obstaranie pekárne oplatí. Na klasický chlieb navyše potrebujete len múku, vodu, soľ a kvások - všetky ostatné prímesi už sú na vás. Aj keby ale nakoniec domáce pečenie vyšlo drahšie, chuť domáceho chleba je jednoducho na nezaplatenie.

4. Chleba pečený v rúre chutí lepšie


Iná technológia pečenia znamená aj trochu inú chuť, o tom niet pochýb. Niekomu chlieb z domácej pekárne zachutí natoľko, že už ten normálny nechce a niekto si skrátka na novú chuť nezvykne. Mnoho ľudí ale výhody oboch spôsobov príprav skombinovalo, zamiesia si cesto v pekárni a chlieb potom dopečú v rúre.

5. Chlieb z domácej pekárne nie je tak zdravý ako "normálny" chlieb


Za týmto mýtom stojí aféra s "éčkami" obsiahnutými v zmesiach na domáce pečenie. Keď si ale zmiešate vlastné ingrediencie a upečiete si napríklad celozrnný chlieb bez farbív a stabilizátorov, nemá pečivo z obchodu šancu.

6. Miesto chleba dostanete skôr chlebový koláč


Pečivo z domácej pekárne vraj pripomína varený chlebový koláč, ktorá ani vzhľadom nevyzerá ako klasický chlieb. Vzhľadovo súhlasíme - tvar chleba kopíruje obdĺžnikový tvar pekárne. Varený chlebový koláč ale naznačuje, že sa odporcovi jeho chlieb nepodaril, čo sa môže stať každému. Ako už sme písali, chce to len trochu cviku a získate perfektný chlieb presne podľa vašej chuti. Nikdy ale nemôžete čakať, že bude ako z obchodu. Bude totiž lepší!

Poznáte ďalšie mýty o pečení chleba v domácej pekárni? Pošlite nám ich, nech ich môžeme vyvrátiť!