6 dôvodov, prečo je kváskový chlieb najlepší

6 dôvodov, prečo je kváskový chlieb najlepší

...skúste ho aj vy

Až sa vás nabudúce niekto spýta, prečo sa zaoberáte pestovaním kvásku, odkážte ho na tento článok. Alebo mu dajte ochutnať svoj kváskový chlieb. Takýto argument spoľahlivo umlčí všetkých neveriacich.

Kvások vyžaduje starostlivosť a pozornosť. Za tú sa vám ale odmení úžasným chlebom a keď sa budete naozaj snažiť, stanú sa z vás priatelia na celý život. Kedysi totiž nebolo nezvyčajné, že sa kvások v rodinách odovzdával po generácie. V posledných rokoch sa opäť dostáva na výslnie, odkiaľ ho kedysi vytlačili kvasnice a droždie. A vracia sa celkom zaslúžene.

V jednoduchosti je sila


Kvások je fermentovaná zmes múky s vodou, u ktorej enzýmy rozkladajú škroby na jednoduché sacharidy. Tými sa živia kvasinky a baktérie prirodzene sa vyskytujúce v múke. Baktérie následne vytvárajú kyseliny zodpovedné za typickú chuť a kvasinky kypria cesto. Po začatí procesu stačí kvások pár dní "kŕmiť" ďalšou múkou a vlažnou vodou. Akonáhle je hotový, môžete s ním piecť nielen chlieb, ale aj koláče alebo napríklad vianočku. Pestovanie a kŕmenie síce vyžadujú čas, trpezlivosť a skúsenosti, výhody kváskového chleba za to ale stoja:

1. Chutí a vonia inak ako kupovaný chleba z obchodu


Kváskové pečivo má špecificky kyslastú chuť i vôňu. Na prvýkrát vás možno prekvapí, ale rýchlo si ju zamilujete. Domáca pekáreň vám pomôže v tom, aby ste vždy docielili rovnakú chuť - výrazne ju totiž ovplyvňujú podmienky, v ktorých kvások rastie.

2. Nejde o módu, ale o tisíce rokov preverený postup


Prvý kváskový chlieb vraj ochutnali starí Egypťania zhruba pred 5 tisíc rokmi. Od tej doby sa jeho receptúra v podstate nezmenila. Aj preto je kváskové pečivo najzdravšie - náš organizmus mal dostatok času si naň zvyknúť.

3. Je zdravý a neobsahuje toľko lepku


Múka obsahuje kyselinu fytinovou, ktorá nášmu zažívaciemu traktu príliš nesvedčia. Pomalý proces kvasenia ju ale rozkladá a je preto lepšie stráviteľná. Z rovnakého dôvodu kváskové pečivo nevadí ani ľuďom citlivým na lepok.

4. Dáva si na čas, o to dlhšie ale vydrží


Pečenie s droždím je síce až 10x rýchlejšie, kváskový chlieb ale vydrží čerstvý aj dlhšie ako týždeň. Vďaka svojej kyslosti totiž neláka baktérie a plesne. Keď ho po upečení necháte dva dni odstáť, je dokonca ešte lepší.

5. Kvások vám nikdy nedôjde


Akonáhle kvások raz vypestujete, na pečenie ho nespotrebujete celý. Zvyšok si preto schovajte do chladničky alebo usušte. Kedykoľvek ho potom môžete naštartovať pridaním vlažnej vody a znovu piecť.

6. Je poctivý už od základov


Možno ste ako malí chodili k pekárovi pre rožky a milovali vôňu čerstvého pečiva. Alebo nechcete jesť priemyselné výrobky plné chémie. Osobné dôvody pre kváskové pečenie sú skrátka rôzne.

Výsledkom tohto koníčku je ale vždy poctivý domáci chlieb, u ktorého máte kontrolu nad každou jednotlivou prísadou.