domácí pekárna Sana Smart Bread Maker

Domáci chlieb

Čím ďalej tým viac ľudí sa uchyľuje k domácemu pečeniu chleba. Dôvody sú rôzne, predovšetkým nám ide o to, že môžeme ovplyvniť výber použitých surovín a tiež o lepšiu chuť (aj nepodarený chlieb je často chutnejší než ten kupovaný). Vo vlastnoručne upečenom chlebe tak nebude žiadna chémia, ani rozomletý starý chlieb, ktorý sa nepredal. V obchodoch navyše nebýva bežne k dostaniu pravý kváskový chlieb, možno až na nejaké malé regionálne pekárne. Nezostáva teda, ako si ho upiecť sám. Tento chlieb vyniká svojou chuťou, vôňou aj priaznivým pôsobením na zdravie.

Všeobecné výhody kváskového chleba


Chlieb je základnou a univerzálnou potravinou. Tvorí hlavnú časť raňajok väčšiny z nás, dávame ho deťom na desiatu, alebo ho jeme ako prílohu k mäsu. Biele pečivo prakticky žiadne výhody nemá (čítajte 10 dôležitých informácií o chlebe, ktoré musíte vedieť), snáď okrem toho, že sa mnohým ľuďom zdá chutnejšie ako celozrnné. Ak si kupujete celozrnný chlieb, medzi výhody určite patrí vysoká nutričná hodnota, stráviteľnosť a vyšší obsah vlákniny, vďaka ktorej sa budete cítiť dlhšie nasýtení a ktorý čistí tráviace ústrojenstvo. Najvýhodnejší pre vaše zdravie je, ale pravý kváskový chlieb, najlepšie ak je z celozrnnej múky. dom%C3%A1c%C3%AD pek%C3%A1rna Sana Smart Bread Maker

Aké výhody prináša?

  • Neporovnateľne lepšie vonia a chutí - aj tým, ktorí doteraz preferovali biele pečivo.
  • Dodáva telu vitamíny, minerály, kvalitné zložité sacharidy, zdravé tuky a vlákninu.
  • Čistí črevá a tým potláča nielen zažívacie ťažkosti, ale aj prekyslenie, ktoré je živnou pôdou všetkých možných chorôb vrátane tých najzávažnejších a okrem toho je jedným z pôvodcov depresívnych nálad.
  • Na rozdiel od bieleho pšeničného pečiva nezaťažuje imunitný systém.
  • Nezanáša krv, naopak je hodnotným stavebným materiálom pre tvorbu nových krviniek. Čistá kvalitná krv vás udržuje sviežich a zdravých.
  • Pomáha predchádzať civilizačným chorobám, ako je cukrovka, vysoký tlak alebo Alzheimerova choroba.
  • Obsahuje zvýšené množstvo draslíka a menej sodíka, čím zamedzuje ukladaniu tuku v podkoží a zadržiavanie vody. Je tak prevenciou obezity.
  • Obmedzuje možnosť rozvoja alergie na lepok, alebo celiakiu.
  • Vydrží dlhšie čerstvý (pri správnom skladovaní v utierke a v chlade až 7 dní).

Výhody pečenia chleba v domácej pekárni Sana

  • Chlieb presne podľa vašich predstáv - môžete vyskúšať akýkoľvek recept alebo chlebovú zmes z obchodu, použiť kvások alebo droždie, bielu aj celozrnnú múku a ďalšie ingrediencie, napr. cibuľu, cesnak, zemiaky, sušené paradajky atď.
  • Chlieb bez konzervantov a ďalších prídavných látok.
  • Pohodlná príprava - pekáreň za vás uhnetie cesto, nechá vykysnúť, upečie.
  • Program kvasenie uľahčuje prípravu kvásku.
  • Využitie trojfázového kysnutia a pečenia, ktoré je kľúčové pre zachovanie vône a chuti.
  • Možnosť prispôsobiť si programy pekárne (časy, teploty) podľa seba, pretože sú plne nastaviteľné.
  • Nižšia spotreba energie ako pri pečení v rúre - v pekárni upečiete veľký chlieb za 0,08 €, v rúre orientačne za 0,70 €.
  • Chlieb z pekárne vyjde lacnejšie ako z obchodu - otázkou je, či sa o cenu výroby vôbec zaujímať, keď s pekárňou získate chlieb ďaleko chutnejšie, výživnejšie a zdravšie.

dom%C3%A1c%C3%AD pek%C3%A1rna Sana Smart Bread Maker

Sana SmartBreadMaker je v súčasnosti jedinou pekárňou na európskom trhu, ktorá sa špecializuje na prípravu kvásku a pečenie celozrnného kváskového chleba.

Tipy pre prvé pečenie chleba

  • Pre váš prvý chlieb si vyberte recept s chlebovou alebo celozrnnou pšeničnou múkou, prípadne kombináciu pšeničné s menším podielom ražnej (pre začiatok 10%). Upiecť celožitný chlieb je náročnejšie a začiatočníkom sa často nepodarí. Dopracujte sa k nemu postupne!
  • Prvýkrát pečte radšej menší chlieb.
  • Nenechajte piecť prvý chlieb úplne bez dozoru. Ihlovým teplomerom kontrolujte teplotu vnútri bochníka. Akonáhle dosiahne 95 °C, je chlieb hotový. Nabudúce už budete vedieť, že napr. chlieb podľa receptu od babičky o váhe 800 g je potreba piecť 1 hodinu 35 minút, natrvalo nastavíte program a tento konkrétny chlieb už nebudete musieť pri ďalšom pečení strážiť. Vždy záleží na recepte, hmotnosti chleba, zvolenej teplote a tiež na tom, či používate úsporné sklenené pokrievky. Tie pečenia skrátia.
  • Ak prvý pokus zlyhá, nezúfajte. Aj prepadnutý alebo potrhaný chlieb býva chutnejší než ten z obchodu. V návode priloženom k pekárni je niekoľko príkladov možných nezdarov a odporúčaní, ako ich riešiť. O radu, ako nabudúce zamedziť neúspechu a upiecť úžasný chlieb, si môžete napísať aj do nášho diskuzného fóra, prípadne využite e-mailový alebo telefonický kontakt.
  • Ak chcete mať istotu, že sa vám prvá chlieb určite povedie, prihláste sa na naše kurzy pečenia chleba.

Ako si založiť a rozmnožiť kvások?


Založenie kvásku síce zaberie 5 dní, ale každý deň mu venujete maximálne 5 minút. Príprava je teda jednoduchá a nenáročná na váš voľný čas, stačí trpezlivosť. Množenie darovaného kvásku je samozrejme rýchlejšia - vyrastie počas jedného dňa. Ku každej objednávke pekárne Sana prikladáme štartovací kvások, ale tiež si oň môžete napísať na sk__at__eujuicers.com, alebo môžete využiť kváskovú mapu.

Pripravte si väčší pohár (0,7 l) a akúkoľvek múku, najlepšie žitnú (celozrnnú alebo chlebovú). V prípade, že máte bezlepkovú diétu, použite kukuričnú, pohánkovú, prípadne jáhlovú múku. Postup zavedenia kvásku je rovnaký.

Založenie kvásku

dom%C3%A1c%C3%AD pek%C3%A1rna Sana Smart Bread Maker1.deň: Do pohára dajte 60g múky a primiešajte 75 ml vlažnej vody. Prikryte utierkou alebo voľne položeným suchým viečkom a nechajte pri izbovej teplote stáť do druhého dňa. Lepším variantom je vložiť pohár s kváskom do pekárne a nastaviť kvasenie na 24 hodín pri teplote
26-28 ˚C.
2.deň: Zamiešajte, pridajte 30g múky a 75 ml vlažnej vody. Opäť zamiešajte. Vznikne redšie cestíčko.
3. a 4.deň: Zamiešajte, pridajte 30g múky a 35 ml vody. Pred zakrytím znova poriadne zamiešajte.
5.deň: Kvások je hotový, môžete piecť chlieb
Poznámky k zavedeniu kvásku: Zmeny v pohári spozorujete až druhý deň - objavia sa bublinky a jemne kyslastá aróma podobná vôni šampanského (ak je cítiť po octe, alebo acetónu, tento kvások vyhoďte a začnite znova). Až tretí deň začne naberať na objeme. Neľakajte sa, až začne kvások klesať, ide o prirodzený priebeh.

Množenie a udržiavanie kvásku

Ak využijete náš recept nižšie, nespotrebujete všetok kvások. Pridajte do tohto zvyšku ďalších 30 g múky a 35 ml vody a prikrmujte rovnakým množstvom každý nasledujúci deň. Pokračujte tak dlho, kým nebudete mať dostatočne vzídený kvások pre ďalší chlieb. Ak chcete piecť skôr, pridajte prvý deň 60/100 g múky a 75/125 ml vlažnej vody, druhý deň 50/30 g múky a 60/35 ml vody - záleží tiež na veľkosti chleba. Niektoré recepty vyžadujú aj 800 g kvásku, v takýchto prípadoch môžete pokojne pridať 500 g múky a 625 ml vody v rámci jedného "kŕmenia". Ak nechcete nič vážiť, pridajte skrátka toľko múky a vody, aby vzniklo redšie lepivé cestíčko, ktoré je možné pohodlne miešať lyžicou. Ak chcete piecť naopak neskôr, zvyšok kvásku vydrží až týždeň v chladničke (v prípade, že ho potrebujete uložiť do chladničky na dlhšiu dobu, pridajte 2 lyžice ražnej múky). Potom ho vyberte a počkajte, až bude mať izbovú teplotu. Prikrmte múkou a vodou, druhý deň znova. Akonáhle kvások vybehne a potom klesne, môžete piecť (alebo prikŕmiť, alebo vrátiť do chladničky). Okrem chladenia a mrazenia je možné zvyšky kvásku tiež usušiť. Aktivuje sa rovnako ako v predchádzajúcich prípadoch pridaním múky a vody.

dom%C3%A1c%C3%AD pek%C3%A1rna Sana Smart Bread Maker

Recept na váš prvý chlieb


Suroviny:
120 g kvásku
600 g celozrnnej pšeničnej múky
400 g vody
6 g soli
2 lyžičky rasce
3 lyžice oleja (olivový, slnečnicový, sezamový, ľanový…)

Postup: Do nádoby pekárne Sana nasaďte hnetače, nalejte vodu, potom nasypte múku, do múky dajte kvások, olej, rascu a soľ. Nádobu usaďte do pekárne. Podľa návodu nastavte programy miesenie, kysnutie a pečenie (variant s úspornými pokrievkami alebo bez). Pre začiatok nechajte pekáreň otvorenú a odštartujte navolený program. Hnetače začnú spracovávať cesto a na stenách nádoby pravdepodobne bude zostávať múka - tú stierajte pomocou drevenej špachtle do cesta. Po dokončení hnetenia vyberte hnetače a mokrou rukou cesto uhlaďte. Pekáreň zatvorte a program bude pokračovať. Až zvukový signál ohlási ukončenie pečenia, pomocou ihlového teplomeru zistite teplotu vnútri bochníka. Ak dosiahne 95 °C, je chlieb hotový. Vyberte nádobu aj s chlebom z pekárne a nechajte asi pol hodiny chladnúť. Až potom chlieb vyklopte.
dom%C3%A1c%C3%AD pek%C3%A1rna Sana Smart Bread Maker

Ďalšie tipy a zaujímavosti

  • Akýkoľvek chlieb skladujte v utierke, nie v papierovom alebo dokonca mikroténovom sáčku. Vydrží vám dlhšie čerstvý, neokorá a nebudú v ňom bujnieť plesne. Uložte ho na chladnom mieste.
  • Chlieb môžete zmraziť. Jeho chuť, vôňa ani nutričná hodnota sa nestráca.
  • Na predchádzanie nadúvania je dobré jesť pomaly a jedlo riadne rozkúsavať. To platí aj pre chlieb. Prvá fáza trávenia ražných sacharidov začína už v ústach, a ak jete rýchlo, dochádza k zažívacím ťažkostiam.
  • Ak ste bochník nestihli zjesť, zvyšné krajce usušte a použite ich neskôr do polievky, gulášu, alebo z nich pomeľte strúhanku.