Domácí pekárna Sana SmartBreadMaker - amasaké

Amasaké

Nielen makrobiotici, ale ktokoľvek z vás si môže pochutnať na veľmi lahodnom sladkom pokrmu amasaké. Rafinovaný cukor ani sladidlo v ňom však nenájdete, a preto je tak zdravé! Svoju sladkú chuť získava prostredníctvom prirodzeného procesu fermentácie, pri ktorom dochádza k štiepeniu zložitých cukrov. Po ochutnaní neuveríte, že do neho nikto nenasypal cukor, ale naozaj je to tak.

Základnou surovinou je obilnina, najčastejšie ryža, ale môžete použiť aj proso, ovos, pohánku, krúpy, alebo ich kombináciu.

Rozomletá alebo rozmixovaná naklíčená pšenica vmiešaná do ryže potom poslúži ako štartér fermentácie, vďaka ktorému kašička príjemne zosladne. Celiaci a alergici na lepok môžu namiesto pšenica použiť ryžu KOJI, ktorej cena je bohužiaľ o dosť vyššia (500 g za cca 17,- Eur), ale s jedným balením si urobíte amasaké desaťkrát.

Dom%C3%A1c%C3%AD pek%C3%A1rna Sana SmartBreadMaker - amasak%C3%A9

všeobecné výhody

  • Zdravý dezert bez prídavku akýchkoľvek sladidiel, dochucovadiel, konzervačných látok
  • Ľahká stráviteľnosť
  • Nezaťažuje pankreas - hoci je amasaké dosť sladké, pri jeho konzumácii ostáva hladina krvného cukru stabilná
  • Vhodné aj pre bábätká
  • Široké možnosti využitia: nielen ako samostatný dezert, ale aj ako prísada do múčnikov, kaší (ovsených, atď.), Pudingov, koktejlov, koláčov, buchiet alebo do nákypov

Výhody domácej prípravy

  • cena
  • čerstvosť
  • možnosť ľubovoľne experimentovať s rôznymi kombináciami obilnín

Dom%C3%A1c%C3%AD pek%C3%A1rna Sana SmartBreadMaker - amasak%C3%A9

Ako si pripraviť domáce amasaké?


Suroviny:
250 g akékoľvek ryže (prípadne prosa, ovsa, pohánký, krúpov alebo kombinácií)
2 lyžice naklíčených pšeničných zŕn alebo 50 g ryže KOJI

Postup: Uvarte ryžu, vložte ju priamo do nádoby pekárne Sana SmartBreadMaker a nechajte ju vychladnúť na takú teplotu, aby ste v nej udržali prst (50-60 ˚C). V tejto chvíli pridajte 2 lyžice usušených naklíčených zŕn, ktoré ste tesne predtým rozomleli alebo rozmixovali na prášok. V prípade použitia ryže KOJI vysypte 50 g priamo zo sáčku (nevarí sa, ani nemelie). Zapnite miešanie na 2-3 minúty, aby sa ryža so štartérom poriadne premiešali a potom nastavte teplotu 40-50 ˚C. Proces sladnutia trvá asi 6 hodín. Občas premiešajte a ochutnávajte. Akonáhle sa zdá ryža dostatočne sladká, buď hneď zjedzte, alebo zohrejte na minimálne 90 °C a za súčasného miešania nechajte 15 minút prehrievať, prípadne variť. Tým ukončíte proces fermentácie, ktorý by v opačnom prípade pokračoval do alkoholového kvasenia, amasaké by skyslo a spôsobilo zažívacie ťažkosti.

Dom%C3%A1c%C3%AD pek%C3%A1rna Sana SmartBreadMaker - amasak%C3%A9Kde vziať naklíčenú pšenicu a ryžu KOJI?

Oboje sa dá kúpiť na internete, prípadne v niektorých obchodoch so zdravou výživou. Pšenicu si, ale ľahko naklíčíte sami. Zrná pšenice ozimnej, ktorú si taktiež zaobstaráte na internete (napr. V našom e-shope) alebo v zdravej výžive, na noc namočte do vody. Ráno nasypte zrna do pohára, zakryte ľahkou utierkou a uložte na tmavé miesto. 2-3x denne zrná oplachujte vodou, ktorú nechajte vždy dôkladne odtiecť, aby nedošlo k plesniveniu. Naklíčené zrná môžete začať sušiť, akonáhle majú klíčky 2-3 mm; nenechajte ich prerásť cez 1 cm. Rozložte ich napríklad na pekáč a nechajte schnúť len zvoľna, nedávajte do rúry ani do sušičky. Dokonale usušenú pšenicu dajte do uzatvárateľného pohára a skladujte v chladničke.

Tipy a zaujímavosti

  • Amasaké konzumované nalačno lieči slinivku.
  • Enzýmy obsiahnuté v amasaké podporujú trávenie a vstrebávanie živín.
  • Amasaké môžete zmixovať a získať tak krém, ktorý môžete zjesť len tak samotný, alebo ho používať pri príprave iného jedla namiesto cukru.
  • Natrite si amasaké na domáce pečivo.
  • Pridajte k amasaké ovocie, orechy, vanilku, kokos, škoricu, alebo primiešajte 5 lyžíc do pudingu.
  • Ak povaríte amasaké s agarom alebo pudingom, získate krém, ktorý môžete použiť na zdobenie tort.
  • Nechcete zjesť všetko amasaké hneď? Vezmite zaváracie poháre a naplňte ich ešte horúcim amasaké až po okraj. Naskrutkujte viečka a poháre otočte hore dnom. Sladká ryžová pochúťka sa týmto sterilizujeme a vydrží dlhšie. Až poháre vychladnú, môžete ich uložiť do chladničky.