jak si vybrat pekárnu

Ako si vybrať domácu pekáreň?

Prečo si mám kúpiť domácu pekáreň?



Ak si chcete doma upiecť chleba, pekáreň ušetrí váš čas a robí prípravu aj pečenie pohodlnými. To sú dve hlavné výhody, ktoré pri pravidelnom pečení iste oceníte. Len vložíte ingrediencie do nádoby, nastavíte program a ďalej sa nemusíte o nič starať. Pečenie v pekárni, ktoré môžete trebárs aj prespať, sa dá prirovnať k praniu v práčke. Tiež len zapnete a čakáte, až bude hotovo. Takto jednoduché to je. Bez pekárne je potreba vymiesiť cesto ručne, vytvarovať bochník a strážiť až vykysne, aby ste ho už mohli presunúť do rúry. To môže hocikoho čoskoro prestať baviť.

A preto sú tu domáce pekárne. Upiecť výborný chlieb navyše zvládne aj začiatočník, a je to oveľa zdravšie a lacnejšie ako z obchodu. Môžete pritom využiť hotovú chlebovú zmes alebo akýkoľvek recept. Z pekárne potom vyklopíte chlieb celozrnný, bylinkový, cibuľový, syrový, alebo napríklad aj banánový.

Rad modelov na trhu ponúka aj ďalšie doplnkové programy, ako je napríklad príprava marmelády, masti a oškvarkov, jogurtov atď. Vo väčšine pekární možno tiež pripraviť mäso. Ak viete, že by ste aj tieto funkcie radi využili, určite to znamená o dôvod viac, prečo si tohto pomocníka zaobstarať.

jak si vybrat pek%C3%A1rnu

Naše odporúčania pri výbere pekárne



Ste rozhodnutí kúpiť si domácu pekáreň, ale vôbec sa v tom nevyznáte? Čítajte naše tipy, ako si správne vybrať!

1. Budete pekáreň vôbec využívať?

Rozmyslite si, ako často budete piecť a aká je pravdepodobnosť, že vám na pekáreň nebude len sadať prach. Popýtajte sa známych, preverte diskusie a recenzie na internete. Odpovedzte si na nasledujúce otázky:

  • Chcete sa stravovať zdravšie a nekvalitný chlieb z obchodu do tohto plánu akosi nezapadá, prípadne vám chýba dostatočná ponuka celozrnného pečiva?
  • Je pre vás dôležité vedieť, čo chlieb na vašom tanieri obsahuje?
  • Ste celiak a chcete ušetriť na drahom bezlepkovom pečive?
  • Už dávno pečiete chlieb doma, ale radi by ste sa pri tom menej namáhali?

Ak ste na niektorú z otázok odpovedali áno, potom sa dá predpokladať, že pekáreň v rohu skrine len tak neskončí a bude pravidelne v prevádzke.

2. Pre koľko ľudí budete piecť?

Máte veľkú rodinu alebo žijete len s partnerom? Na trhu máte na výber medzi pekárňami, ktoré upečú chlieb v rozmedzí 500 - 1800 g. Niektoré pekárne vedia len malé chleby, v iných upečiete malé a stredné, a iba časť zvládne aj tie najväčšie.

3. Lacná alebo drahšia?

Tu samozrejme najviac záleží na tom, koľko ste ochotní investovať. Aj veľmi lacný prístroj za stovku vám môže dobre poslúžiť, ale ak budete piecť často a chcete mať istotu, že vám pekáreň pri takej záťaži skutočne vydrží, potom je vhodné pripraviť si vyššiu sumu. Pečenie v lacnom prístroji pre vás nebude tak pohodlné - môžete sa totiž stretávať s nedostatkami ako je nedokonalé a hlučné hnetanie, lúpanie povrchu formy a všeobecne nestálosť materiálov, ale aj s banálnymi vecami typu postupné stieranie popiskov na ovládacom paneli. Nekvalitný plast navyše pri pečení sublimuje, býva cítiť a zamoruje domácnosť karcinogénnymi výpary. Hliník tiež nie je ideálny. Pre dlhodobú výdrž odporúčame vybrať pekáreň s nezničiteľným nerezovým telom. Nerez je zároveň zdravotne nezávadný.

4. Jednoháková alebo dvojháková?

Inými slovami - bude vhodnejšia pekáreň s jedným alebo dvoma hnetačami? Ak viete, že budete piecť výhradne malé bochníky a zrovna sa vám zapáčila konkrétne jednoháková pekáreň, iste vám postačí. Pri miesení väčšieho množstva cesta už by ste, ale mali problém, navyše chlieb bude nie dlhý, ale skôr vysoký. Vedzte tiež, že pekárne s jedným hnetačom bývajú až na výnimky prakticky rovnako veľké ako tie s dvoma, a príliš veľa miesta teda neušetríte, ak ste tak zamýšľali. My odporúčame vybrať si dvojhákový, nech už budete piecť akokoľvek veľké chleby a zvlášť potom v prípade, že chcete využívať pekáreň tiež pre samostatné miesenie cesta, ktoré potom budete piecť v rúre (rožky, koláčiky atď.).

5. Ako pekáreň pripravuje?

Kvalita spracovania cesta do veľkej miery súvisí s predchádzajúcim bodom. Potom, či dokáže konkrétny model poriadne vymiesiť cesto, pátrajte u známych, ktorí už ho majú, alebo sa opýtajte v nejakom diskusnom fóre venovanom domácim pekárňam. Majte, ale na pamäti, že je úplne bežnou vecou, ak niektorí užívatelia pri miesení "pomáhajú", napr. Vareškou prisuňujú cesto bližšie k hnetačom, alebo stierajú do cesta múku usadenú na bokoch formy.

jak si vybrat pek%C3%A1rnu

6. Budete piecť len chlieb, alebo požadujete ďalšie konkrétne doplnkové programy a funkcie?

Prevažná väčšina pekární má pevne prednastavené hlavné aj doplnkové programy. Zistite si preto, aké ponúka a či vám budú vyhovovať. Takmer všetky pekárne napríklad disponujú programom "marmeláda", s ktorým pripravíte aj masť a oškvarky a rôzne kaše, ale len niektoré ponúkajú "bezlepkové pečenie" (bezlepkové upečiete v akejkoľvek pekárni, akurát s programom alebo s možnosťou ľubovoľného nastavenia je to pohodlnejšie). U niekoľkých pekární nájdete tiež program na jogurt, čiže vám úplne nahradí jogurtovač. Iné zase vie bagety. Takýto automatický dávkovač surovín naproti tomu nepovažujeme za nevyhnutne potrebný, pretože v praxi je prakticky nevyužívaný. Sklopné hnetače môžu okrem istých výhod prinášať aj nepohodlie spojené s čistením zložitejšieho mechanizmu a je lepšie, ak je možné hnetače ešte pred pečením vybrať. Radi by ste v pekárni tiež pripravovali obed? V množstve modelov je to možné; iste sa rôzne po internete dočítate, ako ostatní pečú sekanú alebo kurča.

7. Aké má pekáreň ovládanie?

Výrobcovia si poslednú dobou dávajú záležať na jednoduchosti obsluhy, napriek tomu si overte, či vám ovládanie vašej vybranej pekárne bude sedieť. Pri pravidelnom pečení je spleť nelogických tlačidiel nepohodlnou príťažou.

8. Máte miesto v kuchyni?

Pekáreň by určite mala mať svoje miesto na kuchynskej linke, zvlášť ak ju chcete pravidelne používať. Koho by bavilo neustále vyberanie zo skrine? Až budete premeriavať, či sa vám vybraný model na linku vojde, nezabudnite zahrnúť aj priestor potrebný pre otváranie veka.

9. Akú spotrebu má pekáreň?

Ak si ju budete chcieť spočítať, neriaďte sa údajom o príkonu. Program prípravy chleba síce trvá niekoľko hodín, ale najvyššiu spotrebu má pekáreň len pri pečení. Za celý program sa spáli orientačne 0,2 - 0,5 kWh a pekáreň žerie priemerne 5x menej ako rúra.

10. Na co si ještě dát pozor?

Bohužel spousta pekáren včetně těch kvalitnějších neumožňuje ihned opětovně zapnout program pečení a vyžaduje, aby byla před startem vždy vychladlá. Chléb nebo buchta, které budou potřebovat dopéct, vám tak nejspíš během vychládání spadnou.

Na čo pamätať pri prečítaní hodnotenia?



Pri výbere pekárne sa pravdepodobne budete riadiť aj diskusiami a recenziami na internete. Tam sa, ale často objavujú zavádzajúce negatívne hodnotenia plynúce z toho, že spotrebiteľ nemá dostatočné informácie o pekárňach a pečenie. Môže sa potom stať, že zbytočne opovrhnete nákupom pekárne, ktorá by vám inak vyhovovala. Na aké názory môžete naraziť?

Negatívne hodnotenie: Pekáreň má vykurovacie teleso v spodnej tretine a chlieb je kvôli tomu hore nedopečený.
Ako to je: Všetky pekárne majú vykurovacie teleso v spodnej tretine a nejedná sa o nedostatok. Ak je chlieb prepečený nerovnomerne, používateľ pravdepodobne piekol na moc vysokej teplote alebo príliš krátko. Je lepšie piecť pri nižších teplotách a dlhšiu dobu. Chlieb sa pečie nerovnomerne aj v rúre, ak pečiete sprudka. Ďalšou príčinou by mohlo byť ťažšie cesto, než pre aké je forma určená, alebo nevhodný recept, v ktorom je nepriaznivý pomer suchých a tekutých ingrediencií (konkrétne moc múky).

Negatívne hodnotenie: Chlieb vyzerá ako buchta.
Ako to je: Pri pečení sa chlieb piatimi stranami dotýka formy, preto sa kôrka vytvorí len navrchu. Nie je to na závadu, ide iba o estetické hľadisko. Stále sa jedná o ďaleko kvalitnejší chlieb, než aký by ste kúpili v obchode.

jak si vybrat pek%C3%A1rnu

Negatívne hodnotenie: Po hnetačoch mi v chlebe zostala diera.
Ako to je: Diery alebo čiastočné poškodenie po sebe zanechá hnetač vždy. Niektoré pekárne umožňujú hnetače ešte pred začiatkom pečenia vybrať, v iných sa sklopí, napriek tomu ani takto nezostane chlieb bez drobnej vady na kráse. Sklopné hnetače sa tak ako tak do bochníka čiastočne zapečú; ich výhoda je v tom, že je ľahšie vyberiete a poškodenie bude minimálne. V prípade vyberateľných hnetačov zostanú v nádobe osičky, na ktorých sú hnetače usadené a tie taktiež zanechajú malé diery. Stále je, ale poškodenie ďaleko menšieho rozsahu, ako keď necháte hnetače do chleba zapiecť a potom ste nútení ich vytrhnúť.

Negatívne hodnotenie: Výsledný chlieb je prepadnutý, pekáreň zle pečie.
Ako to je: Niekomu sa chlieb podarí, niekomu nie. Takmer vždy ale platí, že chyba nie je v pekárni. Je potrebné zvoliť iný postup alebo recept a nabrať nejaké skúsenosti s pečením. Príčinou prepadnutého chleba je často príliš veľa vody / mlieka / oleja (tekutých ingrediencií) alebo droždia / kvásku v recepte. U niektorých pekární je zase nutné nastaviť pečenie podľa hmotnosti cesta. Je teda možné, že spotrebiteľ chybne zvolil program pre menší chlieb.

Negatívne hodnotenie: Mám plechovú / nerezovú nádobu a nemôžem chlieb dostať von.
Ako to je: Je potrebné počkať, až nádoba vychladne. Potom ide chlieb vyklopiť ľahšie.

Negatívne hodnotenie: Program pečenia chleba trvá 3 hodiny a to je moc dlho.
Ako to je: Kysnutie a pečenie potrebujú nejaký čas, nejde o slabú stránku pekárne. Navyše u nej predsa nemusíte stáť. Zapnete a môžete odísť. To čakanie beztak rozhodne stojí za to.

Prajeme vám šťastnú ruku pri výbere!