640

10 dôležitých informácií o chlebe, ktoré musíte vedieť

Je chlieb a chlieb. Jeho pravidelnou konzumáciou sa môžete buď postupne tráviť, alebo liečiť.


Po celé tisícročia a stáročia sa piekol chlieb z celozrnnej múky a na kysnutie cesta sa používal kvások. Taký chlieb chutil, vyživoval, chránil a uzdravoval.

V 19. storočí chceli mlynári docieliť dlhšiu trvanlivosti múky. Pri mletí preto najskôr obrúsili vonkajší obal zrna a v múke zomleli len zvyšnú škrobnatou časť. Táto múka síce vydržala oveľa dlhšie, ale bola ochudobnená o mnoho zdravých prospešných zložiek - tzv. "pomalé" sacharidy, bielkoviny, tuky (zdravé nenasýtené mastné kyseliny), vitamíny, minerály a vlákninu. Zároveň bolo tou dobou vyvinuté droždie, ktoré nahradilo tradičný kvások. 20. storočie potom prinieslo ďalšie technologické postupy a cesto z bielej pšeničnej múky vykysnuté pomocou droždia bolo obohatené o chemikálie, cukor, tuk a ďalšie prísady.

A tento chlieb máme na pultoch aj dnes, v 21. storočí. Je nielen plný prídavných látok, ktoré v ňom nemajú čo robiť, ale tiež začína po troch dňoch plesnivieť, býva prepečený, zmrazený a znovu dopečený, extrudovaný, alebo dehydrovaný. Je zle stráviteľný a pri pravidelnej konzumácii devastuje zdravie.

Pečivo z našich obchodov sme podrobili rozboru. Okrem množstva nedostatkov (prepálená kôrka plná karcinogénov, použitá zvetraná múka, presolenie, atď.) sme zistili aj to, že v poriadku nie je ani chlieb z biopredajne. Síce si viedol o niečo lepšie ako bochníky zo supermarketov, ale pre denné stravovanie bol stále neprijateľný. 640

Ako pôsobí chlieb na naše zdravie alebo 10 dôležitých informácií, ktoré musíte vedieť


Chlieb zo supermarketu, ktorý čoby základná potravina, ktorú jeme deň čo deň, zanecháva v našom tele peknú spúšť a prináša aj ďalšie nevýhody. Aké? Pozrite sa na nasledujúce desatoro, nad ktorým sa vám asi priťaží, ale riešenie našťastie existuje!

Biely pšeničný chlieb z obchodu, vyhnaný droždím, s krásnou popraskanú a chrumkavou kôrkou, veľkými pórmi, úžasne mäkký a chutný ...

1. ... vám nedodáva takmer žiadne živiny.
Obsahuje minimum vitamínov a minerálov a nenájdete v ňom zdravé tuky ani kvalitné bielkoviny ako je tomu u celozrnného pečiva. Ide len o tzv. prázdne kalórie. Jednoduché cukry a absencia vlákniny spôsobí, že vás biely chlieb moc nezasýti, takže ho zjete viac a navyše budete mať zase čoskoro hlad.

2. ... zalepuje vaše črevá.
Pšeničný lepok je totiž v podstate nestráviteľný a do čriev sa dostáva nerozložené. Tam sa prilepí na steny a časom vytvorí druhú vnútornú trubicu. V takto zanesených črevách sa množia kvasinky a plesne (pôvodcovia extrémna nadýmavosti, ekzémov, dýchavičnosti a arytmií srdca). Títo paraziti vás mimochodom núti častejšie jesť, a to hlavne potraviny s jednoduchými (rýchlymi) cukry. Potrebné živiny vrátane vitamínov majú čoraz menšiu plochu k vstrebávaniu sa. To so sebou nesie vysoké riziko vzniku ďalšej rady problémov, ktoré podrobne rozoberáme v ďalších bodoch.

3. ... zanáša vám krv.
Zanesená čreva do nej totiž prepúšťajú zdraviu nebezpečné látky. Všetky zdravotné problémy, ktorými práve prechádzate (vrátane obyčajného akné), sú vždy z veľkej časti spôsobené zanesenou krvou. Tá je tvorená hlavne tým, čo sme zjedli a vypili v predchádzajúcich štyroch mesiacoch. Už teraz sa môžete rozhodnúť, akého zloženie bude krv, ktorú vaše telo vyrobí dnes. Čistá krv vás udržuje mladé a svieže, dodáva energiu, vyháňa z tela choroby a chráni pred rakovinou. Že sa vaša krv začína skvalitňovať, spoznáte hlavne podľa kože - vymiznú akné, ekzémy, alergické vyrážky a ďalšie problémy.

4. ... spôsobuje tráviace ťažkosti.
Stretávate sa s pobolievaním brucha, nadúvaním, zápchou, alebo hnačkou? Môže ísť o prvotnú reakciu tela na nadbytok lepku sídliaceho medzi črevnými klky. Ak bielu múku včas neobmedzíte, môže táto situácia vyústiť v neznášanlivosť lepku (celiakia, alergia na lepok alebo Duhringova dermatitída), ktorá sa považuje za konečnú fázu preťaženie tela lepkom. Celiakia a Duhringova dermatitída už nikdy nezmizne a bezlepkovú diétu budete musieť držať doživotne! 640 %281%29

5. ... obmedzuje funkciu imunitného systému.
Ako iste viete, tenké črevo je jedným z hlavných aktérov obranyschopnosti. A pšeničný lepok je vôbec najagresívnejší potravinou, s ktorou sa môže stretnúť. Pokiaľ hodláte aj do budúcnosti živiť usadeniny v črevách rovnako svedomito ako doteraz, ste ďaleko viac vystavení riziku infekčných i ďalších chorôb.

6. ... prekysľuje organizmus.
Nadmiera pšeničného lepku usadeného na črevných stenách vytvára silne kyslé prostredie. Dôsledkom je narušenie črevnej sliznice. Tá potom prepúšťa do krvi látky, ktoré by sa tam inak nedostali - lepok, nestrávené bielkoviny a mliečnu bielkovinu kazeín. Naviac kde je kyslo, tam sa nielen zle spaľuje tuk, ale tiež sa mimoriadne darí všetkým možným škodlivým organizmom a chorobám. Zakyslenie je uvádzané ako jedna z hlavných príčin vzniku rakoviny. Okrem toho vám ubúda vápnik v kostiach, pretože telo sa jeho odoberaním snaží kyslý stav vyrovnať. To môže viesť k osteoporóze.

7. ... zahlieňuje.
Ako už sme spomenuli, v prípade poškodenia tenkého čreva sa dostávajú do krvi rôzni votrelcami. Telo sa ich snaží zbaviť pomocou hlienu, ktorý v rámci svojho bojového plánu pláva krvným riečiskom a lymfou. Ak je miera zanesenia ešte nízka, telo tieto odpady vylúči. V opačnom prípade sa hlien usadí na žilových stenách, čo so sebou časom prináša riziko artériosklerózy, alebo infarktu. Znamením, že je telo zanesené hlienom, je samozrejme aj dlhodobé zahlienenie krku a prínosových dutín. Ak máte pocit knedle v krku alebo neustále plný nos, nemusí to hneď byť nachladnutím, zvlášť keď máte tento problém po celý rok. Zrejme máte črevá zanesená lepkom.

8. ... podporuje vznik depresie a úzkosťou.
Tie môžu mať samozrejme aj iné príčiny, ale jednou z nich môže byť prekyslenie. Nemusíte mať hneď depresiu, prekyslenie môže mať negatívny vplyv na náladu aj v miernejšej podobe, napríklad budete "len" viac nervózny a podráždenie. Deti sú k tomuto nepriaznivému pôsobeniu lepku náchylné viac. Okrem obmedzenia pšeničného lepku si pomôžete tak, že pridáte na tanier viac surovej zeleniny, alebo ešte lepšie keď budete popíjať zeleninové šťavy.


380 9. ... nahráva rozvoju civilizačných chorôb.
Obezita, cukrovka, Alzheimerova choroba, vysoký cholesterol a krvný tlak a ďalšie. Obezita je asi najčastejším následkom nadmernej konzumácie bielej pšeničnej múky. Je pritom dobré vedieť, že obézni sú často aj ľudia, ktorí majú váhu aj BMI v norme - ide tu totiž o percente tuku v tele. Žena, ktorá váži 62 kg, môže mať kľudne 30% tuku a táto hodnota už znamená miernu obezitu. Obézni ľudia majú mnohonásobne vyššie riziko vzniku všetkých možných chorôb, hlavne kardiovaskulárnych, častejšie mávajú rakovinu a dožívajú sa nižšieho veku. Vysoký glykemický index bieleho pečiva zase spôsobuje mohutné zdvihnutie hladiny krvného cukru a následné vyplavenie inzulínu. Kto sa kŕmi bielymi rožky a chlebom deň za dňom a nevynecháva ani ďalšie potraviny s vysokým GI, nahráva poruchám metabolizmu a časom si privodí tzv. pre-diabetický stav, ktorý znamená, že v krvi je trvalo zvýšená hladina inzulínu. Je len otázkou času, kedy sa tento stav zvrhne v cukrovku. Všetko samozrejme urýchľujú prídavné látky používané pri výrobe pečiva, na prvom mieste nekvalitné tuk. Pšeničný lepok čoby nebezpečný neurotoxín bohužiaľ môže poškodzovať aj nervové vlákna, a tým ovplyvňovať funkciu mozgu. Je tu možnosť, že jeho nadmerná konzumácia vyústi v sklerózu multiplex alebo v už spomínanú Alzheimerovu chorobu a ďalšie neurologické choroby.

10. ... vyjde vás draho iz finančného hľadiska.
Cena bochníka z obchodu a bochníka upečeného doma je porovnateľná. Napriek tomu vás domáce pečenie chleba vyjde lacnejšie. Celozrnný kváskový chlieb vás lepšie zasýti, a tak vám bude stačiť zjesť ho menej, navyše vydrží čerstvý aj 7 dní. Biely chlieb z obchodu stráca svoju čerstvosť už druhý deň. Tretí deň v ňom začínajú bujnieť plesne, aj keď okom zatiaľ neviditeľné. Ak teda kupujete napríklad polku chleba každé dva dni, týždenne vás vyjde na cca 70 Sk. Ak si raz týždenne upečiete vlastný chlieb, suma sa pohybuje okolo 25 Sk (v prípade pečenie v pekárni 14 Sk). Za rok máte doma 2.340 Sk (2.912 Sk s pekárňou). A snáď už ani nemusíme hovoriť o hodnote, ktorá sa nedá vyčísliť peniazmi.

Ak sa nechcete obmedzovať v konzumácii pečiva a zároveň vám záleží na vašom zdraví, pečenie chleba doma je jediné riešenie.


Chlieb kysnutý kváskom totiž na našich pultoch nie je k dostaniu, možno s výnimkou niektorých malých rodinných pekární. Domáce pečenie chleba je pre vás pravdepodobne nepredstaviteľné, ale je to jednoduchšie, než si myslíte a prináša toľko výhod, že trochy tej počiatočnej námahy nakoniec ľutovať nebudete.

Celozrnný ražný kváskový chlieb

  • pôsobí v tele úplne opačne, než chlieb z bielej pšeničnej múky.
  • je zbavený všetkých chemikálií, jednoduchých cukrov, nasýtených tukov a ďalších nebezpečných prísad a hlavne v ňom nie je ten istý lepok ako v pšeničnom pečive.
  • chutí a vonia ako pravý chlieb a obsahuje zdraviu prospešné zložky (vitamíny E, B, B1, B6, ďalej fosfor, draslík, mangán, železo, vápnik, horčík, zložité sacharidy, zdravé tuky, kvalitné bielkoviny a vláknina).
  • naštartuje prečisťovanie tenkého čreva zaneseného pšeničným lepkom, čo má za následok postupné zlepšovanie všetkých funkcií, ktoré boli po dlhé roky negatívne ovplyvňované konzumáciou bieleho pečiva.

520

Ako sa nánosy pšeničného lepku zvoľna odlupujú, zväčšuje sa plocha pre vstrebávanie živín. Imunitný systém má zase v ruke zbrane v podobe dostatočného množstva vitamínov, bez ktorých nemôže riadne plniť svoju funkciu. Vzhľadom k menej zanesenému ústrojenstva sa upravuje aj vaše zažívanie.

Vaša krv sa tiež začína prečisťovať, pretože už nie je nutné, aby vám v žilách kolovalo toľko hlienu. Hojace sa tenké črevo totiž prestáva prepúšťať do krvi nepozvaných návštevníkov. Naopak do nej posiela kvalitnejší stavebný materiál pre novo vznikajúce krvinky, ktorý ste konečne začali dodávať. Hlien časom mizne aj z nosových dutín a krku - je ale dôležité podporiť jeho vylučovanie pitným režimom.

Pre potlačenie prekyslenie organizmu je potrebné viac urobiť než len obmedziť prísun pšeničného lepku, ale už len tento krok je významný. Vyrovnávanie pH posilňujte zvýšenou konzumáciou zeleniny, morských rýb a plodov a ďalších zásaditých alebo neutrálnych potravín. Zásaditá je tiež soľ, takže ak normálne solíte, prispievate aj týmto k nastoleniu správne pH hodnoty vo vašom tele. Ale pozor, nie je dobré přesolovat! Tiež je dôležité udržať v rovnováhe emócie. Ak sa v práci celý deň stresujete, vyrovnajte tento stav zábavnými aktivitami vo voľnom čase.

Celozrnný chlieb ďalej napomáha udržanie stabilnej hladiny krvného cukru, na dlho vás zasýti a aj vďaka svojej vysokej výživovej hodnote je vhodnou súčasťou redukčného režimu a zdravého životného štýlu. Jeho konzumácia rozhodne nevedie k rozvoju civilizačných chorôb, naopak im predchádza.

Prečo mať doma pekáreň?


Jednoducho preto, že urobí takmer všetku prácu za vás. Samotná príprava (vloženie ingrediencií do nádoby) vám zaberie 5-10 minút, o zvyšok sa postará pekáreň. Sama vymieša, nechá vykysnúť, upečie, a nešpiníte žiadne riady. Ak sa rozhodnete použiť droždie, pečenie bude o to jednoduchšie, my však s odkazom na predchádzajúce riadky rozhodne odporúčame zaviesť si jeho prospešnejšie alternatívu - kvások. Pri pečení ražného alebo ražno-pšeničného chleba je dokonca nutnosťou, pretože s droždím nevykysne. Zaviesť kvások je ľahké a oproti droždie prináša len výhody (získate chutný, trvanlivý a zdravý chlieb). Podarujem Vám a kvások si potom môžete stále dokola množiť, a ak si zaobstaráte pekáreň Sana SmartBreadMaker, aj tento proces si zjednodušíte.

Sana SmartBreadMaker je v súčasnosti jedinou pekárňou na európskom trhu, ktorá sa špecializuje na prípravu kvásku a pečenie celozrnného kváskového chleba. Ako vyplýva z výsledkov testov časopisu dTest a poradu A dosť !, ktoré boli vykonané zhodne v septembri 2014, všetky testované pekárne mali problém s cestom z celozrnnej múky. Niektoré ho nedokázali ani poriadne premiesiť a prepiecť a v každom prípade bol výsledný sploštený a popraskaný chlieb skôr na vyhodenie. Sana síce súčasťou testov nebola, ale s tou sa rozhodne nebudete musieť obmedziť na pečenie s pšeničnou múkou alebo chlebovými zmesami. 700

Čo všetko ponúka pekáreň Sana SmartBreadMaker, ktorá bola vyvinutá v Českej republike, a to na základe 20-ročných skúseností s pečením?

  • Vie piecť malé i veľké chleby (0,5 až 1,7 kg), čo u pekární nebýva bežné.
  • Má 7 základných programov s nekonečnou variabilitou (plne nastaviteľné, žiadne pevne prednastavené). Nastavenie je jednoduché a zvládne ho každý.
  • Viacfázové kysnutie a viacfázové pečenie robí prípravu kvásku aj chleba pohodlnú a navyše dosiahnete lepšie výsledky.
  • Je jedinou pekárňou, kde si môžete ľubovoľne nastaviť čas aj teplotu (po jednom stupni!).
  • Je ako stvorená aj pre bezlepkové pečenie.
  • Má aktualizovateľný softvér, čo umožňuje neustále zdokonaľovanie pekárne. Vďaka tomu bude vždy najmodernejšie na trhu a v budúcnosti jej nebudete musieť vymeniť za novší model. Máte recept, ktorý Sana ešte nevie? Pošlite nám ho a my to napravíme.
  • Varianty Standard a Exclusive majú nerezovú nádobu, ktorá je prakticky nezničiteľná. Nízkoteplotné pečenie a použitie úsporných sklenených pokrievok vám zaručia, že sa chleba ani v tejto nerezovej nádobe nepripečie.
  • Prevádzka pekárne je úsporný - jeden väčší chleba upečie za 0,07 centov.
  • Hnetanie trvá len 2-3 minúty. Dostatočne krátka doba na to, aby ste u pekárne vydržali postáť a potom vybrali hnetače. Sana SBM je prvou pekárňou, z ktorej idú hnetače vybrať ešte pred vykynutím. Z niektorých pekární je možné vybrať po vykysnutí (ale hrozí spadnutie cesta), u iných sa neodoberajú vôbec a bochník je od nich potom čiastočne poškodený.
  • Zvládne vyrobiť nielen chlieb, ale aj napríklad tortový korpus, sójové syry tempeh a natto, jogurty, kefír, acidofilné mlieka, marmeládu, tradičné japonskú pochutinu amasaké a dokonca v nej môžete upiecť mäso alebo ryby. Zdravo a šťavnato!

Slovo na záver


Pekáreň Sana je skvelá v tom, že uspokojí jednak tých užívateľov, ktorí chcú len kváskový chlieb, nastavia si jeden program a nič ďalšieho neriešia, a potom tiež tých, ktorí chcú experimentovať, a v tom prípade majú veľmi široké pole pôsobnosti, hovorí poradkyňa pre výživu Ing. Jana Ciglbauerová, ktorá si po zrelej úvahe zaobstarala pekáreň Sana domov a vrelo ju odporúča všetkým, ktorí majú pochybnosti. Splní a prekoná vaše očakávania.